Kultur och nöje 

Studenter vill göra skillnad

JÖNKÖPING Ebba Roos är 21 år gammal och studerar andra året på Jönköpings University där hon läser Internationellt arbete med en inriktning på globala studier. Utöver skolan brinner Ebba för att hjälpa människor på ett eller annat sätt och tillsammans med sina två vänner Erik och Elsa driver hon en ideell välgörenhetsorganisation, Humanitarian Auxiliary.
-Vi startade den i april i år med syfte att kunna hjälpa till och göra skillnad.


Arbetar i projektform
Alla tre pluggar heltid och arbetar med organisationen sidan av studierna och därför har de valt att arbeta i projektform. Under året har de hunnit med hela tre projekt varav ett gjordes under sommaren i Tanzania. Under hösten har de arbetat med ett projekt i Sverige som de kallat ”Make Sweden warm” och menar att det finns folk i Sverige som också behöver hjälp.
– Det är lätt att glömma att det finns människor i Sverige som också är i behov av hjälp och därför kändes det naturligt att göra ett projekt i Sverige underhösten eftersom ingen hade möjlighet att åka iväg på grund av studier.

Det tredje projektet blev lite spontant, men skapade väldigt mycket engagemang för HAX´s följare. Förra veckan var det Musikhjälpen, och Ebba, Erik och Elsa var med och bidrog med en bössa. De använde sig av sociala medier och lovade att göra vissa utmaningar om de kom upp i en viss summa.
-Vi hade utmaningar upp till 1000 kr, vilket vi tyckte var högt men den summan kom vi upp till efter 15 minuter.
Utmaningarna publicerade de på deras Instagram så att alla kunde ta del av det. Pengarna rullade in efterhand som de närmade sig en ny utmaning. Målet var 1000kr och då utlovades ett dopp i Vättern, och det fick bli ett kallt bad eftersom slutsiffran på antal insamlade kronor hamnade på 13 850.

Tio tusen med Aron! Tusen tack för en fantastisk kväll, och tack igen till alla som bidragit till allas rätt att funka olika ❤Tack till Peter och Aron för filmen och allt jobb ni lagt ner den här veckan! Musikhjälpen #mh18

Publicerat av Humanitarian Auxiliary Lördag 15 december 2018

Humanitarian Auxiliary postade denna video på deras Facebooksida.

Årets tema ligger varmt om hjärtat
Temat ”Alla har rätt att funka olika” tycker Ebba är viktigt eftersom det lyfter upp en grupp som annars är så undangömda i samhället. Ebba har en lillasyster som lever med Downs syndrom och brinner därför lite extra för temat. 
– Efter förra veckan är jag bara så otroligt tacksam att hon är född i Sverige och ändå har haft väldigt bra förutsättningar, om än att det är stor skillnad från vilka förutsättningar jag har.

Ebba vill också påpeka hur viktigt hon tycker att Musikhjälpen är och menar att det är fint att se hur ett land går ihop och samlar in pengar till en specifik sak. Det är så lätt, och alla kan göra något lite. Hon tror också att Musikhjälpen har en hög trovärdighet bland svenskarna och genom att skänka pengar får man underhållning tillbaka. En vinst för alla! 

Vill du veta mer om Musikhjälpen? Lyssna här!

Angelica Bengtsson

Related posts