Kultur och nöje Nyheter 

Internationella Skolorna Barcelona lockar svenska studenter

Barcelona i norra Spanien har länge varit ett populärt resmål. Staden erbjuder mycket kultur, ett rikt uteliv och en lång kustremsa längs med Medelhavet. Men det är framförallt det spanska språket som gör att svenska studenter väljer att spendera en del av sin studietid i det soliga Barcelona. I alla fall enligt Tora Hedenvind, som arbetar som kursadministratör på det svenska lärosätet Internationella Skolorna Barcelona.

Mitt på den pulserande gatan Via Laietana i de centrala delarna av Barcelona bedriver en svensk skola sin verksamhet. Skolans adress är belägen i de gotiska kvarteren som kännetecknas av sin gamla arkitektur och sina små butiker, restauranger och barer. I höghusets entré från 1800-talet, hälsar portvakterna artigt innan du tar den gamla hissen upp till sjätte våningen där skolans lokaler ligger.

”Kurserna håller en väldigt hög standard. De är sammankopplade med svenska högskolor och folkhögskolor via olika samarbeten”. 

Internationella Skolorna Barcelona har funnits sedan 2005 och erbjuder kurser med fokus på spanska och spanskt samhällsliv för svenska studenter. Trots att den administrativa personalen kommer från Sverige, så hålls alla lektioner på spanska av spansktalande lärare för att maximera inlärningen av språket. Tora Hedenvind tror att det är just kursernas utformning som har gjort skolan till ett vinnande koncept.

– Kurserna håller en väldigt hög standard. De är sammankopplade med svenska högskolor och folkhögskolor via olika samarbeten. Sedan är ju Barcelona en speciell stad att vistas i. Den är lagom stor, har bra klimat och god mat. Men jag hoppas och tror att eleverna väljer vår skola för att våra kurser är så pass innehållsrika och bra, säger Tora.

Våga prata trots att det inte är felfritt

”Spanska är ett världsspråk som man alltid kommer ha nytta av oavsett vad man jobbar med i framtiden”.

Alla kurser som hålls på Internationella Skolorna Barcelona präglas av landets kultur och samhällsliv. Eftersom en stor del av kursernas fokus ligger på att prata, så har alla lärare spanska som modersmål och uppmuntrar till diskussion i klassrummet. Det ingår till exempel i undervisningen att ta del av olika workshops, att åka på studieresor och att delta aktivt i improvisationsövningar. En annan del av lärandeplanen är praktiska moment och övningar på stan. Målet är att studenterna ska våga börja kommunicera så fort som möjligt. Något de troligtvis kommer ha användning av vid många tillfällen i livet.

– Spanska är ett världsspråk som man alltid kommer ha nytta av oavsett vad man jobbar med i framtiden. Dessutom är det ett roligt språk att läsa. För mig är spanskan en naturlig del av mitt liv. Jag lärde mig spanska genom att plugga i Málaga som ung, men sedan läste jag även spanska på universitetet i Stockholm. Nu har jag bott i Barcelona i tolv år, säger Tora.

Erbjuder kurser för alla kunskapsnivåer

Skolan samarbetar med Stockholms Universitet och Linnéuniversitetet i Sverige, men studenterna behöver inte tillhöra något speciellt program för att få läsa en termin i Barcelona.

– Vissa väljer högskolekurserna hos oss för att de behöver spanska i sin utbildning, medan andra vill göra en paus i sitt ordinarie program för att läsa språk istället. Vissa ska bli lärare och andra ekonomer. Spanska är ju ett världsspråk som är bra att ha oavsett vilken utbildning man studerar. Högskolekurserna på spanska ger svenska högskolepoäng och finns i flera olika nivåer, berättar Tora.

Utöver detta kan studenter också välja att läsa en folkhögskolekurs, som bedrivs i samarbete med antingen Braheskolan eller Skarpnäcks Folkhögskola. Det finns flera spanskakurser med olika svårighetsgrader att välja på, med start från nybörjarnivå. Av de olika alternativen så finns det framförallt en kurs som sticker ut från mängden.

– Snart kommer det studenter till oss från Skarpnäcks Folkhögskola som ska läsa en inriktning som heter ”spanska och internationellt utvecklingssamarbete”. Hela utbildningen pågår i drygt ett år, där den den första delen består av språkstudier här i Barcelona, följt av praktik på olika biståndsorganisationer i Chile, säger Tora leende.

Ett av de svala klassrummen som används till språkundervisning

Spansktalande som vill lära sig svenska

Lokalerna på sjätte våningen är små och familjära med moderna klassrum, kaffeautomater och en stor takterrass. Men det är inte bara studenter från universitet och folkhögskolor som samsas om ytorna. Ibland kommer det även hit tredjeårselever från gymnasiet, för att göra ett tre veckors långt språkutbyte i kombination med en veckas praktik. Eleverna bor då hos värdfamiljer för att kunna öva språket så mycket som möjligt under sin vistelse i Barcelona. 

På kvällarna utnyttjas dessutom lokalerna av spansktalande studenter som undervisas i svenska. Kurserna pågår i ett år och finns i tre olika kunskapsnivåer med fri åldersgrupp.

– Det är Linnéuniversitetet som håller i de kurserna på vår skola. Studenterna är oftast lite äldre personer som jobbar på dagarna, men som kommer hit på kvällarna för att lära sig svenska. Det kan vara studenter som vill söka jobb i Sverige eller som har en svensk partner. Kurserna motsvarar då 15 svenska högskolepoäng.

Takterrassen används flitigt av både studenter och lärare

Ta chansen

Skolan uppmuntrar svenska studenter till att våga flytta utomlands för att studera spanska. Enligt Tora kan det kännas nervöst och jobbigt att flytta till en plats där man inte känner någon, men det är känslor som vanligtvis släpper så fort skolan börjar och man får träffa sina kurskamrater. Hon påpekar också att Barcelona är en livfull och social stad, där det är enkelt att komma i kontakt med nya människor. Därför uppmanar hon nu alla som är intresserade av spanska till att söka till Internationella Skolorna Barcelona.

”Man markeras så oerhört mycket av sin tid utomlands”.

– Bara gör det! Och då är det inte bara för språkets skull, utan också för att det är en erfarenhet för livet. Man markeras så oerhört mycket av sin tid utomlands. Man lär sig om sig själv, om kulturen och om hur människor bor i andra länder. Jag tror att det är väldigt nyttigt att bo utomlands, i alla fall en period i livet. Det gör så mycket för ens personliga utveckling, men det kommer också att påverka hur man ser på saker i framtiden, avslutar Tora.

En kvarts promenad från skolan ligger den populära stranden Barceloneta

Vill du veta mer om Internationella Skolorna Barcelona?

För mer information besök skolans hemsida genom att klicka här!

Har du frågor gällande kurser, undervisning eller studietakt kan du även maila till:
info@is-barcelona.com

Olivia Eriksson

Related posts