Mat 

Den perfekta lussebullen

Ett av alla bakverk som blir populära vid jul är lussebullar. Många har bakat hembakade lussebullar sedan de var små och har starka åsikter om vad som krävs för att nå perfektion. Andra går till närmaste matbutik när suget efter det berömda bakverket kommer. Men vilken lussebulle är egentligen bäst? Det ska vi ta reda på.

Lussebullen, eller lussekatten som många också väljer att kalla den, har flera tusen års historia bakom sig. Under dessa år har det experimenterats mycket med ingredienser och många delade meningar har uppstått. Tycker du till exempel om den bäst när den är luftig eller degig? Gillar du att uppgradera bullen med mandelmassa eller vill du ha den traditionell? Ska den vara varm eller kall när du äter den? Och är du den som petar bort russinen eller låter du de vara kvar? Ja, det är ett minst sagt omdebatterat bakverk.

Det råder också delade meningar om lussebullens ursprung. Något som går att konstatera är att den inte har någonting med lucia att göra. Saffran har ansetts vara en medicin, vilket var anledningen till att många började baka bröd med kryddan. Brödet bakades också för att hålla onda krafter borta och istället kalla på de goda. Men något som i stort sett alla tolkningar har gemensamt är att det är en vetebulle som i regel är guldfärgad av saffran och som, åtminstone idag, är starkt förknippat med lucia.

Faktum kvarstår att det råder delade meningar om vad som är den perfekta lussebullen. Många kan nog vara överens om att den hembakade versionen brukar vinna. Men även de som inte har tid eller ork att baka, ska få avnjuta detta legendariska bakverk. Vi har köpt lussebullar från diverse fik och butiker i Jönköping. Med hjälp av vårt lussebullstest får du vägledning i jakten efter den perfekta lussebullen.

Ellinore Stringborn

Related posts