Kultur och nöje Nyheter 

Lussevakan, en tradition i ständig förändring

Lussevaka, även känd som Luciavakan, är en gammal svensk tradition som innebär att man håller sig vaken den 12:e december över natten mot Luciadagen. Företag, som Filmstaden, har kunnat hänga på denna tradition för att skapa speciella evenemang under denna natten. Men med tidens gång har traditionen gått igenom vissa förändringar.

Lucianatten har alltid haft en viss mystik. Innan kristendomen trodde man att övernaturliga krafter kom i gång och att djur hade förmågan att tala under denna natt. För att inte råka illa ut, satt människorna uppe hela natten och vakade. Med tiden började man även att dricka mängder med alkohol, men denna tradition verkar hålla på att försvinna. Lussevakan har även fött andra traditioner som till exempel den okända bockbränningen i Gävle.

Filmstaden, föredetta SF Bio, har i åratal hängt på traditionen att hålla sig vaken under hela Lucianatten genom att anorda en filmnatt, lussevakan. I år var det inget undantag. Förr var antalet filmer som visades vid detta tillfället högre. De som i år fick tag i biljetter för årets upplaga av lussevakan vid Jönköpings Filmstad kunde till exempel njuta av två hemliga filmer.

In i stan råkade jag på en student, Emilio Torrejon, som pluggar på Högskolan för lärande och kommunikation. Han brukade se fram emot denna cinematiska tradition men tycker nu att hela eventet har blivit en urvattnad version av vad det var innan.

“De brukade visa filmer hela natten. Nu har de begränsat det hela. Bara två filmer på en hel natt. Jag tycker att man då kan bara sitta hemma och kolla [film] med familjen.”

Aino Vaukhonen som var med i årets lussevaka känner sig missnöjd med eventet. Hon förväntade sig bättre filmer och trevligare sällskap.

” Jag tyckte det var jättedåligt. Hade höga förväntingar. Det verkar vara en grej här i Sverige, men filmerna var konstiga och det satt en tokig människa bredvid mig […] Kände också att stämningen i salen var lite kaotisk”

Förr i tiden brukade eventet sträcka ut sig över hela lucianatten. På Örebros Filmstads Facebooksida kan man hitta gamla marknadsföringsinlägg från tidigare lussevakor. 2012 började första filmen visas kring midnatt och sista filmen tog inte slut förran tidigt på morgonen. Årets lussevaka pågick från kl. 19:00 tills kl. 00:00 i alla filmstäder över hela landet. Detta kan tyda på en förändring i traditionen och att människor inte är villiga att hålla sig vakna en hel natt för att kolla på film.

Alexandre Mauvais

Related posts