Kultur och nöje 

”Jag gillar att hugga folk, helt enkelt”

Att skaffa en piercing ser många som ett litet ingrepp. Men det ligger mycket kunskap och tid bakom att genomföra en bra och korrekt piercing. Pontus Petterson, 26 år, driver en piercing- och tatueringsstudio tillsammans med sin nära vän. Det finns många saker som folk inte vet om piercingar och att skaffa en piercing, säger han.

När Pontus Pettersson var 16 år gammal började han göra piercingar på sig själv hemma. Nu tio år senare har det som han beskriver som sin passion också blivit hans yrke. I början gjorde Pontus mycket piercingar på sig själv, men sen fastnade han för det och utbildade sig för att kunna göra det på andra. Först hyrde han ett rum i en studio, men kände snabbt att det var för litet för honom.

–       Jag ville utvecklas, och det kunde jag inte göra där.

När Pontus insett detta faktum började han leta efter ett eget ställe att starta upp en studio på. År 2017 slog drömmen in och Pontus startade tillsammans med sin vän Dragan studion Blåkulla på Torpa i Jönköping. På Blåkulla kan du skaffa en tatuering eller en ny piercing, utforska scarification eller köpa smycken till dina piercingar. Men det är i ett sterilt vitt rum som Pontus för det mesta håller hus.

Pontus med munskydd som han använder när han utför en piercing. Foto: Andrea Falk
Olika stenar som kunden kan välja att ha i sin piercing. Foto: Andrea Falk

När jag träffar Pontus hör jag att piercing är något han ser väldigt allvarligt på. Det är inte något man ”bara går och skaffar och så är det bra sen”. Han berättar för mig att det är många som går och skaffar en näspiercing hos en frisör som oftast inte är utbildad för att ta några hål. Det finns många skillnader mellan att skaffa en piercing hos någon som är ordentligt utbildad inom det – som Pontus, eller hos exempelvis en frisör. För det första så använder Pontus en väldigt vass kanyl (en slags nål) när han gör ett hål och frisörer eller liknande som erbjuder samma tjänst gör det med en pistol. Skillnaden mellan en kanyl och en pistol beskriver Pontus som väldigt stor. Kanyl är ett väldigt vasst föremål som lätt tar sig igenom kroppen. På grund av detta är en kanyl mer skonsam för kroppen.

–       Pistolen tvingar istället in ett trubbigt föremål i kroppen. Den är aldrig lika vass som en kanyl, ibland kan den till och med vara av plast.

På grund av hur ett smycke tvingas in i örat hävdar Pontus att det orsakar ett större trauma för kroppen. När den sedan ska läka örat tar processen längre tid på grund av hur hålet är taget. Läkningsprocessen kan dessutom försvåras genom att det du precis skjutit in med pistol aldrig blev steriliserat innan det placerades i kroppen. Det går inte sterilisera den pistol som används för att göra hål i öronen och liknande. Vad det däremot går att sterilisera är Pontus kanyl och det smycke som ska sitta i hålet. Detta gör han i något som kallas för en Autoklav, vilket är en typ av steriliseringsverktyg. Det är väldigt viktigt att allt är rent, annars ökar infektionsrisken direkt. Men, det finns fler problem med att gå och pierca sig hos t.ex. en frisör eller någon på en smyckesaffär. Att ta hål i öron eller näsvingar är inte deras huvudsyssla, därav har de inte samma kunskap inom ämnet som Pontus och andra som är utbildade. Pontus åker på utbildningar och mässor utomlands för att lära sig mer och bli bättre på sitt jobb. Den som skjuter in ett smycke i ditt öra med en pistol har endast gått en kort utbildning och tar därmed inte del av ny kunskap som uppstår kring kroppsmodifikationer och därmed: piercing. Pontus, som har detta som heltidsjobb lägger ned mycket tid på att kunden ska få det bästa, och för att det ska bli så lite komplikationer för kunden som möjligt, genom att utbilda sig. Den kunskapen får aldrig de som tar hål med hjälp av en pistol, för de har annat för sig.

–       Frisörers främsta fokus är hår och de som jobbar i smyckesbutiker tar ju hand om sina kunder och har inte tid att lägga det där lilla extra som kan betyda så mycket och göra så stor skillnad. Det är tråkigt att de ändå får förändra folks kroppar när de egentligen inte kan så mycket om det, säger Pontus och verkar lite uppgiven.

Pontus håller upp en kanyl, den största han har, för att visa hur den är uppbyggd. Foto: Andrea Falk

Något som alla som tar ett hål i kroppen har gemensamt är risken för att få en infektion. Pontus säger att mycket hänger på den som bär smycket. För oavsett hur bra jobb den som tagit hålet har gjort, med sterilisering och liknande så kan det komma in bakterier i såret. Om du till exempel pillar på hålet eller smycket är risken stor, eftersom du nästan aldrig är helt ren om händerna. För att undvika att inte få en infektion rekommenderar han att man är noga med sin hygien, men även att använda ordentligt tvättade kläder och sängkläder. Något annat som även är väldigt viktigt är att undvika kontakt med andra människor. Om du till exempel tagit en piercing i området runt munnen eller i munnen rekommenderas det att du ska undvika till exempel kyssar från andra människor i minst två veckor. Men det viktigaste menar Pontus är att hålla rent runt piercingen, följa skötselråden och inte röra vid området där piercingen är placerad. Något som även är väldigt viktigt är materialet som smycket är gjort av. Silver ska man absolut inte ha i kroppen eftersom det oxiderar och kan leda till sjukdomar. Även plast och billigt stål är viktigt att undvika. Pontus använder sig bland annat av inplant grade titanium F136 och inplant grade stainless steel F138. Ibland förekommer även smycken i guld, men de ligger i en mycket högre prisklass.

Smycken som Pontus säljer. Foto: Andrea Falk
Pontus håller upp den sten han tycker är vackrast. Foto: Andrea Falk

Till skillnad från för några år sedan så är allt fler intresserade av att skaffa en piercing idag berättar Pontus. Han ser en framtid för de som utför det arbete som han gör eftersom tiderna förändras och det blir ett mer accepterat fenomen i samhället.

–       Nu förknippar man inte piercingar med brottslighet och farliga människor längre. I alla fall inte i samma utsträckning. Idag är det mer ett sätt att uttrycka sig, visa vem man är. Det är kul, säger Pontus och ler.

Pontus berättar att den piercingen han gör mest är bröstvårtor. Men sedan säger han att den kroppsdelen han piercar mest är öronen, men där finns det många olika piercingar och inte bara en. När jag sedan frågar vilken som är den svåraste piercingen ler han och säger att det är öronsnibbar. Först blir jag lite förvånad, med tanke på hur ”enkel” en sådan piercing är. Men då förklarar han att det handlar mycket om att det finns en underliggande press på den som gör piercingen eftersom det måste bli perfekt. Det ska sitta rätt på båda öronen utan att se ojämnt ut och sådant kan ibland bli svårt beroende på hur kundens öron ser ut. Sedan nämner han även att rook och darth, som båda är placerade i övre delen av örat, är komplicerade att utföra.

Anledningen till att Pontus blev intresserad av piercingar säger han är att han såg en bild av en man som hade slipat sina tänder och hade piercingar.

–       Det fanns så mycket man kunde modifiera med kroppen. Skaffa en piercing, färga håret, slipa tänderna eller förlänga halsen med ringar. Det fascinerade mig. Jag kunde få va den jag ville vara och hjälpa andra uppnå samma sak.

Andrea Falk

Related posts