Familj och vänner Kultur och nöje Väder 

Att flytta från -30 tills +30

Innan årskiftet tog 17-årige Blaine Corona studenten i den kyliga amerikanska staden Rock Springs, Wyoming. Han ville klara av sina studier så fort som möjligt för att följa sin dröm om ett varmare klimat och en karriär inom USA:s inrikessäkerhetsdepartement. Efter en vecka sedan skolstarten I Orlando känner Blaine de första tecken på hemlängtan. Trots detta har han stora förväntningar om framtiden och han ser fram emot de utmaningarna som vuxenlivet för med sig.

Jag och Blaine Corona befinner oss i lobbyn till en av de skyhöga och moderna studenthusen i södra stadsdelen av Orlando (Florida). Staden är internationellt känd för Disney World och Universal Studios, men nationellt kännetecknas den för sitt rika studentliv och är därmed en typsik universitetsstad. Att staden satsar mycket på sitt image som universitetsstad blir speciellt påtagligt när varenda bus som susar förbi genom de breda gatorna är pyntad i reklam för UCF, University of Central Florida. UCF är det universitet i Amerika med flest registrerade studenter och är i en ständig expansionsfas med flera utbyggnader i södra delen av Orlando, mest känd som Downtown Orlando.

Blaine är en pratglad blivande högskolestudent som nyss har tagit studenten. Jag lärde känna honom i de allmänna utrymmet i studenthuset Union West beläget i Downtown Orlando. Redan första gången jag pratade med honom visade han mig massvis med bilder från sin hemstad Rock Springs benäget i glesbygdsstaten Wyoming. Han är väldigt stolt över sin hemstad och sättet han pratar med sipprar ut en viss oskyldighet. Jag stannar upp en sekund när jag får höra att han är 17 år gammal och att han ska börja plugga kriminalpolitik. I mina ögon var detta anmärkningsvärt och efter min förfrågan accepterar han att bli intervjuad i studenthusets lobby.

In i vuxenlivet

Det är lätt att glömma lyxen med att vara vuxen, det vill säga äldre än 18 år. I USA, som i Sverige, får till exempel minderåriga inte checka-in på hotel. Detta ställde till det för Blaine när han precis hade ankommit till Orlando.

Vi går in på vad som exakt förde honom till Florida. Klimatet spelar en stor roll efter nästa två decennier i kylan med temperaturer under -30C. Men andra faktorer än klimatet är på spel i Blaines val att studera långt bort från Wyoming. Skillnaderna mellan Rock Springs och Orlando är inte bara stora på Celsiusskalan. Orlando är en hi-tech stad med cirka 240.000 invånare (12 gånger fler invånare än Rock Springs). Här befinner sig en av landets främsta departement för USA:s inrikessäkerhet. Det Blaine kommer att studera vid UCF är kopplat till just detta departement.

Med andra ord kommer Blaine att studera det som i Sverige kallas för kriminalpolitik.

”Kriminalpolitiken innebär en styrning av medborgarna genom maktmedel som straff och tvång […], huvudsakligen genom strafflagstiftning, polis, åklagarväsen, domstolar och kriminalvård. 
I vidare mening kan till kriminalpolitiken också räknas sådana åtgärder inom andra samhällsområden som väntas leda till minskad brottslighet”

Ur Nationalencyklopedin

Hemlängtan

Hemlängtan är påtaglig när Blaine börjar prata om vad som hade hänt efter att han lämnat Rock Springs. Det är inte bara föräldrarna som saknar honom, men även familjehunden. Ibland kan saknaden till livet han hade innan föra honom till och med till tårar. Han känner dock att det hjälper att prata om det och att han uppskattar alla människor han har mött på denna nya resa.

Det han saknar mest från sin hemstad är de starka vänskaperna som han har kunnat odla genom åren och som oftast verkar vara fallet ute i glesbygden. På grund av de extrema väderförhållandena präglas tonårslivet i Rock Springs av inomhusaktiviteter och av att köra runt i pickup lastbilar i flera timmar under eftermiddagen och helgerna.

Trots allt börjar Blaine att känna sig mer och mer trygg och som hemma i Orlando. Detta tack vare det rika studentlivet och de nya vännerna som han har lärt känna under drygt en vecka i staden.

Drömmen

Han tar upp mobilen och börjar visa bilder på när han vikarierade inom räddningstjänsten i Rock Springs. Han assisterade vid bilolyckor och berättar även om att han varit med om ett tillfälle där räddningstjänsten fick ta ut ett lik från en olycksplats.

Medan vi går igenom ett hundratals bilder börjar jag misstänka att han har ett extra stort tycke för fotografi och fångandet av livsmoment. När jag påpekar honom just detta, bekräftar han direkt mina misstankar. Intrycket förstärks även av att han filmer hela intervjun med sin GoPro för att dokumentera hela Orlando upplevelsen från början till slut.

Så småningom börjar jag se en koppling mellan passionen till fotografin, vikariatet och karriären han drömmer om. Han vill hjälpa sina medmänniskor och stå i landets tjänst. Han siktar högt och drömmer om att en dag vara chef inom departementet för inrikessäkerheten. Blaine drömmer även om en stor familj och han verkar införliva den amerikanska drömmen. Ambitionen och den unga åldern står vid Blaine Coronas sida. Om han kommer att lyckas? Only time will tell!

Alexandre Mauvais

Related posts