Mat 

Smakresa genom Malmö

Att utforska en stad kan man göra på många sätt, kanske genom dess historia, shopping eller arkitektur. Jag valde att göra det genom dess mat. Så i Timbuktus ord: vi drar till Malmö!

När jag kommer gående på Malmös kullerstensgator märks det tydligt att staden har influenser från flera länder och kulturer. Längs gatorna är det en blandning av gamla pittoreska hus och nybyggda moderna byggnader i glas. Det finns gott om restauranger, där utbudet speglar den kulturella mångfalden. Jag ska testa några få av de restauranger som finns i Malmö, för att se vad för sorts mat som staden har att erbjuda.

Första stoppet

För att veta var jag skulle börja hörde jag av mig till Pierre Orsander som driver matbloggen skitgott.se. Orsander har många meriter i bakfickan, han har bland annat gjort en bok om Malmös restaurangliv, ”Malmöstronomy”, och har besökt över 200 matställen i staden. Trots många favoriter och rekommendationer berättar han att han har en klar favoriträtt.

Jag har en absolut favoriträtt jag ätit alldeles för många gånger, och det är råbiffen på Lokal 17, som också är min favoritrestaurang. En väldigt otraditionell sådan, med nynordiska influenser.

Första stoppet blir alltså en restaurang med nordisk mat, placerad nära havet mot det nordiska grannlandet. Restaurangen är stilrent inredd med en lite industriell känsla. Väggarna är gråa och från taket hänger det ner robusta lampor. Jag får känslan av att jag kanske är lite för underklädd för att vistas på restaurangen, men det är en trevlig och fin miljö att äta i. Råbiff är helt främmande för mig, men första upplevelsen överträffade mina förväntningar.

Rätten i sig har en perfekt balans av syra, textur, sötma och sälta med tydligt djup i smakerna. Kan verkligen rekommendera att prova den, säger Orsander. 

Oas för matälskare

Ett stenkast från Lokal 17 hittar vi Malmö saluhall. När man kliver in i saluhallen slår dofterna från hela världen en som en smäll i ansiktet. Byggnaden är ett gammalt godsmagasin som stått där sedan 1800-talet, men renoverades inuti för lite över tre år sedan till en saluhall. Det har snabbt blivit en populär destination för matälskare och lunchsugna Malmöbor. Förutom diverse råvaror finns även flera restauranger. När jag går igenom saluhallen är det en härlig atmosfär, med surrandet av människor och olika matdofter från alla håll och kanter.

Ett av de ställena i saluhallen som verkar mest populärt är den asiatiska streetfood-restaurangen Pink Noodle Head. Människor kommer ständigt gående förbi med skålar fyllda av rykande varm ramen, så jag bestämde mig för att testa det jag med. Med en smakrik kycklingfond och perfekt tillagade nudlar så värmer soppan upp mig i den regniga vinterkylan. Speciellt gott var det sojamarinerade ägget och bambuskotten som låg på toppen. Pink Noodle Heads meny byts ständigt ut men en ny slags ramen varje vecka, så det går aldrig att tröttna på deras mat!

Falafelns huvudstad 

Den första maträtten som många antagligen associerar med Malmö är falafel. Falafeln tros ha sitt ursprung i Egypten, men är speciellt vanligt i mellanöstern. Maträtten tog sin in i Malmö på 80-talet, och är numera en av stadens specialiteter. Det finns många hyllade kebabhak i staden, och jag bestämmer mig för ett av de lite mer otraditionella ställena: Falafel & Burgers. Även denna ligger i saluhallen och som namnet avslöjar så har de både falafel och hamburgare.

Till skillnad från andra falafelställen känns denna lite fräschare och mer sofistikerad. Falafel associerar jag annars till snabbmat som man köper från ett stånd som även säljer kebab, eller från en pizzeria. Det kan såklart ha sin charm det med, men på Falafel & Burgers får falafeln glänsa i en modernare tappning. Falafeln är god och smakrik, serverad i ett pitabröd med sallad och en slaw. Viktigast av allt, toppad med en krämig vitlökssås.

Ramen från Pink Noodle Head och falafel från Falafel & Burgers i Malmö Saluhall

Den perfekta hamburgaren

Efter att ha testat nordisk, asiatisk och mellanösternmat var det dags att bege sig mer västerut. Denna gång blev det amerikanska influenser på Bronx Burgers. Så fort man kliver in i restaurangen är det som att kliva in i en tunnelbana i New York. Väggarna är klädda av vitt kakel, fyllda med olika klistermärken och graffiti. På menyn är hamburgarna döpta efter olika städer runtom världen, och jag bestämmer mig för att testa “London”.

Köttet är saftigt och mört så det smälter i munnen, täckt av två olika sorters smält ost. I den finns även sallad, picklad rödlök och rikligt med tryffelmajonäs. Hela burgaren omsluts av ett mjukt bröd. Redan från första tuggan blir jag överraskad av hur god hamburgaren är.

Av alla hamburgare jag har testat i mitt liv så är detta den absolut godaste. Jag har dock inte haft nöjet att testa allt för många, så jag bestämde mig för att höra av mig till någon som har. Killarna bakom hemsidan burgerdudes.se besöker hamburgerrestauranger världen över för att recensera och betygsätta dem. De rankade Bronx Burgers på plats nummer 14 av världens bästa hamburgare. Jag pratade med chefredaktören Toby Lee, om hur de går tillväga när de bedömer hamburgarna.

När vi recenserar burgare så bedömer vi främst kvaliteten på köttet, brödet och de andra ingredienserna. Vi tittar extra mycket på hur köttet har tillagats och hur det smakar, samt hur färskt brödet är och hur väl det håller ihop under måltiden. 

Hamburgarna ”London” och ”Los Angeles”

Lee berättar att med över 400 recensioner i bagaget så är det lätt för dem att rangordna burgarna de testar. Han menar att de ofta vet redan från första tuggan. 

Osten ska vara krämigt smält och grönsakerna ska vara krispiga utan att vara kylskåpskalla eller blöta, berättar Lee och tillägger sedan: Och ja, Bronx Burgers är ruskigt bra. 

Jag kan inte annat än att hålla med, ruskigt bra. Efter att ha upptäckt min nya favorithamburgare var det dags att avsluta på topp och avrunda min smakresa. Nöjd, mätt och glad kan jag konstatera att Malmö har något att erbjuda för alla.

Hanna Leander

Related posts