Hälsa 

Hur man är lycklig

Är du lycklig? Det är för många en svår fråga, vad är lycka egentligen? Jag är lycklig över att det snart är jul, eller att jag slog två nya rekord på gymmet den här veckan, men allt det där är temporär lycka. Är jag lycklig i livet? Ärligt talat, jag vetifan. Men jag vet med säkerhet att jag inte är den enda som känner så.

Som en vanlig 23årig student i Jönköping, som gillar att umgås med vänner, kan jag konfirmera normaliseringen av psykisk ohälsa bland oss unga. Alla lider vi av det på ett eller annat sätt, mer eller mindre, och det har blivit normalt. Det märks i samtalen:

”Det trycker hårt över bröstet ibland”

”Amen same! Det blir liksom svårt att andas”

”Jag har en dålig dag idag”

”Åh, jag vet precis vad du menar”

Jag är absolut inte en psykolog, men det jag är, tillsammans med tyvärr så många andra i min generation, är en expert på att må skit. Det finns ingen mirakelkur för att bli lycklig, men vad nu än lycka är för något, så finns det sätt som kan göra dig lyckligare.  

Mina tankar grundar sig i något min pappa sa till mig en gång. Han sa att framför allt annat i livet, var lycklig. Men hurdå undrade jag. Jag vet fortfarande inte helt, men jag har kommit en bit på vägen.

Positivitet. Varsågod, där har du det. Som en käftsmäll rakt i ansiktet, ”tänk bara positivt så kommer allt bli bra”. Det låter dumt, men det är sant. Det jag vill fokusera på är konsten att eliminera onödiga tankar, att inte tänka på det man inte kan göra någonting åt. Sortera ut det du behöver fokusera på just nu, den här veckan, idag eller bara den här timmen, allt annat finns inte. ”Worrying means you suffer twice” sa en gång en vis man vid namn Newt Scammander. Jag tänker också på en Tik-Tok jag såg häromdagen, där en kille i lustiga kläder dansar runt till housemusik med texten ”don’t let stupid shit get you down”. Att jämra sig över saker man inte kan göra någonting åt är det absolut onödigaste man kan göra. En utav hjärnans värsta fiender är orden ”tänk om…”. Det är en konst att kunna besegra den fienden.  

Jag tänker avsluta med ett exempel i form av ett meddelande till min generation:

Istället för att resa jorden runt och leva life på festivaler, gå på sittningar och uppleva studentlivet – som våra föräldrar pratar om som den bästa tiden i deras liv – så befinner vi oss mitt i en pandemi och förlorar viktiga år i vår ungdom. Vi isolerar oss hemma, försämrar de få sociala kunskaper vi hade och slösar bort tiden på Netflix och Paradise Hotel.

MEN det kan vi inte göra någonting åt, så vi vänder på steken och tänker såhär: vi måste ta vara på den här tiden då vi faktiskt gör samhället en tjänst genom att sitta hemma i soffan. Det är bra för hälsan att inte festa och dricka alkohol. Och helvete vad duktiga vi är på att må skit! Heja oss!

Christina
Redaktör

Related posts