Lokalt Nyheter Reportage 

Lärare om distansundervisning för Motalas gymnasieskolor 2021

Den 7 januari skulle egentligen 1200 elever och 110 lärare i Motala kommun tillbaka till gymnasiet efter jullovet, men efter regeringens beslut blev terminsstarten väldigt annorlunda. Genom fortsatt undervisning på distans måste både elever och lärare hålla sig hemma ett tag till, trots att motivationen sakta sänks. Odd och Kristina förklarar hur de upplever fjärrundervisningen och hur det har påverkat skolorna de senaste 10 månaderna.

Odd och Kristina om att inleda terminen på distans. Video: Maja Levinsson

I början av december fattades beslutet att gymnasieskolorna skulle fortsätta bedriva distansundervisning även efter jullovet. Det var preliminärt beslutat att undervisningen skulle ske på distans fram till den 7 januari. Nu förlängs beslutet ytterligare två veckor till den 24 januari, i förhållande till folkhälsomyndighetens restriktioner. Vi befinner oss fortfarande i coronatider även detta år, och anpassningar sker dagligen i skolans värld. Den fjärr- och distansundervisning som bedrivs nu innebär att eleverna kopplar upp sig hemifrån via elevdatorn och deltar på lektionerna enligt ordinarie schema. Trots att det närmar sig 10 månader sedan första beslutet om distansundervisning infördes i kommunen rullar lektionerna på. Inte som vanligt, med de rullar på.

Platengymnasiet

Platengymnasiet där Odd arbetar står i princip tomt just nu, då personalen avråds från att vistas på plats. Det finns ingen anledning för Odd att åka till skolan för att bedriva hans samhällskunskapslektioner på plats, när eleverna ändå måste sitta hemma.

–Jag klarar att arbeta hemifrån, absolut. Jag behöver bara en dator och internetuppkoppling, sen är lektionen igång, förklara Odd.

Odd utanför hans arbetsplats. Foto: Maja Levinsson

Hur tycker du distansundervisningen fungerar?

–Det fungerar inte så bra enligt mig. Eleverna är inte lika engagerade och delaktiga som de var innan, och det är svårare att kommunicera via datorn. Det blir också mycket anonymare att undervisa via Teams eftersom jag inte längre har alla samlade i ett klassrum. Det blir svårt att få en bra överblick och kunna kommunicera med alla, säger han.

Att vara närvarande via en skärm
Odd fortsätter berätta om hur han tycker det är synd att han inte kan följa elevernas arbete och utveckling på samma sätt som han kunde göra när undervisningen bedrevs på plats. Medan elevernas närvaro ser bra ut, är det svårt för honom att veta om de verkligen är närvarande, eller gör annat samtidigt.   

”Jag kan inte till 100 procent veta om eleverna lägger sin uppmärksamhet på mig eller något annat under lektionerna. Jag ser bara en liten bild av dem när jag undervisar…och alla elever ryms inte ens på min skärm”

Som tur är har han inte märkt av någon skillnad på kvalitén på de arbeten eleverna lämnar in. Det blir mycket inlämningar och muntliga redovisningar nu då salsprov ska undvikas. Odd berättar att lärarna på Platengymnasiet hoppas få ta eleverna till skolan så de kan skriva sina prov på plats, om nu distansundervisningen fortsätter långt in på året.

Platengymnasiets entré. Foto: Maja Levinsson

Utmaningar
Vad är den största utmaningen för ditt arbete?

–Att inte träffa eleverna, helt klart. Sedan är undervisning via en datorskärm inte det lättaste. Och att tekniken inte alltid fungerar som den ska, dålig uppkoppling ger dåligt ljud och ibland laggar det. Det är också svårare att variera lektionerna, det är inte lika lätt att ha gruppövningar nu. Eftersom mitt enda verktyg till dessa lektioner är PowerPoints blir det ganska enformigt, säger han.

Som lärare är Odd van vid att alltid vara omgiven av folk på jobbet, något som han för ett år sedan tog för givet. När han får frågan om hur länge han tror distansundervisningen kommer pågå funderar han en stund.

–Till sportlovet kanske, vecka åtta, men det är svårt att säga. Men ja, minst till sportlovet. Det beror lite på hur det går med vaccineringen, hur lång tid det kommer ta innan alla blir klara med det, säger han.

Carlsunds utbildningscenter

Korridorerna på Carlsunds utbildningscenter ekar tomma även denna vårtermin. Kristina har arbetar på hotell och turismlinjen i tre år nu, men aldrig upplevt något så utmanande som den här situationen.

–Jag tycker distansundervisningen fungerar okej nu under omständigheterna, men det är stor skillnad jämfört med att arbeta på plats, säger Kristina.

Hon berättar att eleverna är duktiga på att koppla upp sig och att alla har tillgång till internet hemma, vilket är ett krav i den här situationen.

Kristina utanför hennes arbetsplats. Foto: Maja Levinsson

Finnas där för eleverna
Får du vara på skolan och arbeta eller måste du sitta hemma?

–Jag får vara på plats, men folkhälsomyndigheten rekommendera att vi arbeta hemifrån. Så det är det jag gör just nu. Men när praktiska examinationer sätter igång kommer jag finnas på plats. Och om en elev behöver hjälp i skolan kan vi förstås träffas där, jag och eleven, då vi prioriterar att eleverna ska klara studierna.

Precis som Odd har Kristina inte märkt någon försämring av kvalitén på elevernas arbeten. Däremot känner hon att det blir svårare och svårare att hålla motivationen uppe för sig själv och eleverna hon inte har träffat på flera veckor nu.

”Motivationen hos både mig och eleverna är inte på topp längre…det är svårt att försöka inspirera dem såhär via en datorskärm.”

Isolerande jobb
Den största utmaningen för Kristina har varit isoleringen från kollegor och elever. Hon berättar att den dagliga kontakten som är så viktig nu har försvunnit, och saknaden är stor. Små saker som frågor och småprat i korridoren när hon springer på eleverna mellan lektionerna, det är sådant som märks av allra mest.

Korridorerna står tomma inne på Carlsunds Utbildningscentrum. Foto: Maja Levinsson

Hur länge tror du distansundervisningen kommer pågå för er?

– Jag tror det kommer pågå mycket distansundervisning till och från under den här terminen. Men jag hoppas att de som tar studenten i år får njuta av att vara just studenter. Förhoppningsvis är vi tillbaka på plats permanent i höst, säger hon.

Maja Levinsson
Skribent

Related posts