Nyheter Reportage 

Ett samarbete som räddar liv

Att föda barn på ett sjukhus med utbildad personal är för många en självklarhet. Att veta att utrustningen som används under förlossningen är ren och att det finns kunnig personal på plats om komplikationer uppstår. Denna standarden under förlossning är det däremot långt ifrån alla kvinnor som har.

Margareta ”Maggan” Edin är 75 år gammal och lever stora delar av året nere i en liten by i Tanzania, där lever hon och jobbar just dagligen för att kunna hjälpa kvinnor till att få föda barn på ett säkrare sätt.

Nkingas sjukhus är ett av områdets bättre sjukhus och invigdes år 1961 efter att svenska missionärer arbetat många år för att få igenom sin dröm om bättre sjukvård. Nkingas sjukhus har under alla åren haft svenska läkare på plats, detta har gjort att sjukhuset har utvecklats men också dragit till sig fler patienter.

Under ett telefonsamtal med Maggan berättar hon om hur systemet i Nkinga fungerar och hur de jobbar för att hela tiden göra vården säkrare och bättre. Hon berättar att största problemet i Nkinga är att regeringen inte hjälper till på samma sätt som man gör i Sverige. Regeringen kan bland annat bara betala ut 35 löner till de som jobbar på sjukhuset trots att det jobbar över 200 anställda där i dagsläget. Dessutom är få av de anställda på sjukhuset som är utbildade inom sjukvård.


År 2008 bestämde sig Maggan och några av hennes vänner för att ta tag i saken och hjälpa sjukhuset, de skapade då organisationen Nkingas vänner. Meningen med Nkingas vänner är att samla in pengar som senare kan gå till att utbilda personal, men även halvera priset på att föda barn säkert på sjukhus. Under åren har sjukhuset lyckats utbilda läkare och även nu det senaste en barnläkare med hjälp av gåvor som Nkingas vänner samlat ihop.

Två stycken kvinnor på sjukhuset

Nkingas vänner samlar in pengar genom att folk skickar dem gåvor. Maggan har därför en viktig roll då hon är den som dagligen lägger ut inlägg på Facebook och på deras hemsida om olika fall och situationer som finns nere i Nkinga. Inläggen som Maggan lägger upp handlar om unga gravida flickor som ofta kommer till sjukhuset ensamma och utan att ha råd till att föda säkert på sjukhuset. Inläggen som läggs ut får stor spridning och tack vare det så kan ofta pengarna som behövs till de olika operationerna samlas in via gåvor. Nkingas vänner har även bidragit med att unga kvinnor som kommer till Nkingas sjukhus bara behöver betala halva priset på en förlossning, vilket gör att även de fattigaste kvinnorna kan få föda säkert.

Att Nkingas vänner finns och hjälper kvinnor att föda säkert är otroligt viktigt för kvinnorna. Kvinnor som föder hemma riskerar nämligen att få enorma problem efter födsel, de kan bli komplikationer som gör att kvinnorna lättare kissar på sig. Händer detta blir kvinnorna ofta förskjutna av sina män och blir lämnade för att bo på gatan om de har otur och att inte kunna återvända till sin familj igen.

Margareta ”Maggan” Edin, som jobbar nere i Nkinga och var med och grundade Nkingas vänner

Under tiden vi pratar i telefon börjar Maggan plötsligt prata swahili med en man som kommer förbi hennes hus. ”Hela tiden knack på min dörr, folk som vill ha hjälp” säger Maggan när hon förklarar att mannen som kommit förbi fått hjälp med pengar av Nkingas vänner till en operation till sitt barn.

Maggan fortsätter förklara att hon spenderar nästan hela året nere i Nkinga då hon behövs där för att hålla koll på så att allt fungerar som det ska och att pengarna som skickas ner går till rätt saker. Hon förklarar också att det är enklare att dela kvinnornas historia när hon själv är på plats och ser hur de har det.

Nkingas vänner jobbar hårt för att få in pengar och för att kunna hjälpa så många de bara kan gällande sjukvård och det genom de delade inläggen som pengarna samlas in.

Ett fall som visar på hur viktiga inläggen är menar Maggan på är fallet kring en 14 årig flicka som behövde akut operation då hon fått njursvikt. På bara ett dygn samlade Nkingas vänner in 18 000 kr då personer med möjlighet valde att swisha för att kunna hjälpa flickan med operationen.

Sjukhuset drar dock mycket pengar, det är löner, utrustning och utbildningar som måste betalas. Nkingas vänner klarar bara av att hjälpa till med en del av utgifterna. Därför berättar Maggan att de nu håller på att få regeringen till att skänka mer pengar till sjukhuset så att utvecklingen kan fortsätta.

Ett av alla de barnen som vårdas på sjukhuset

Precis innan jul hjälpte Nkingas vänner till att hålla en julfest för de anställda på sjukhuset och bjöd även in högre uppsatta personer för att visa dem sjukhuset i samband med julfesten. Enligt Maggan ska ministeriet då lovat att de ska gå in med mer pengar för att kunna hjälpa sjukhuset ytligare.

”Vi hade en jätterolig fest för personalen, och en [högt uppsatt person] från ministeriet lovar att hjälpa med personal osv”

-Margareta ”maggan” edin

Att Nkingas sjukhus ändå fungerar så bra och har så pass många utbildade läkare gör att många tar sig dit oavsett hur långt de måste färdas. Sjukhusen i andra byar i området har mindre pengar och knappt någon utbildad personal. Nkingas sjukhus hjälper alltså kvinnor och barn i hela området till bättre liv utan att kvinnorna ska få för stora komplikationer kring förlossningarna.

Trots att ministeriet nu lovat att hjälpa till med mer pengar är Maggan fortfarande osäker på om detta kommer ske och förklarar att man inte riktigt kan lita på löften om mer pengar. Därför säger Maggan att hon är extremt tacksam för det samarbetet de har tillsammans med Skynket AB. Skynket AB är också en organisation skapad av volontärarbetare.


Skynket AB säljer brickor med afrikanskaskynken som motiv. På deras hemsida beskriver de vikten av det afrikanska skynket för kvinnorna som lever där. Tygerna är ofta färgglada och fyllda av olika mönster. Dessa tyger omvandlar Skynket AB till brickor som de senare säljer, all vinst de får in skänker de senare till Nkingas vänner. Maggan förklarar att de brukar bli runt 300 000 kronor varje år som Skynket Ab kan skänka till Nkingas vänner.

Att skynket som är en stor del av en afrikansk kvinnas identitet kan hjälpa med att dra in pengar för att förbättra kvinnors levnadssätt är en fantastisk idé.

Både Nkingas vänner och Skynket AB drivs av volontärarbetare och alla pengar som de samlar in går oavkortat till att hjälpa människor i utsatta områden där sjukvård inte är en självklarhet. Genom åren har dessa två organisationer förbättrat och hjälpt till att rädda livet på hundratals kvinnor och barn.


Sammanfattning av Nkingas vänners arbete

Nkingas vänners hemsida hittar ni här https://www.nkinga.se/

Skynket ABs hemsida hittar ni här http://www.skynket.se/

På dessa sidor finns mer information kring hur deras arbete fungerar men även hur man gör om man vill bidra med gåvor till syftet.

Wilma Axelsson
Skribent inom Skönhet och hemma tips
kontakt via axxelsson@hotmail.com

Related posts