Reportage Sport 

Går det att kombinera elitidrott med skola?

Emily Thompson är 24 år gammal och pluggar en tre år lång utbildning, medie- och kommunikationsvetenskap på Jönköpings Universitet. Vid sidan av studierna spelar hon handboll i Skara HF där laget spelar i elitserien.

Det började med att Emily gick upp i a-laget i Skövde HF som är moderklubben precis innan hon tog studenten. Från början spelade hon som nio-meters spelare men fick skolas om till att spela linje. Emily berättar hur den första träningen gick:  

– Träningen började med en timme spinning som är cykling, jag ville visa att jag verkligen gav allt så jag köttade på och cyklade för glatta livet. Sen var det ju handbollsträning en timme efter… och det tempot var jag inte beredd på. Det var som ett beeptest hela träningen, speciellt sista kvarten där vi spelade match. Jag minns verkligen hur jag precis hann upp till anfallet innan det blev mål, och precis tillbaka till försvaret innan det andra laget hade gjort mål. Så det var verkligen som ett beeptest, jag bara sprang fram och tillbaka. Det var så illa att när de som satt på bänken ropade och “hejade” på mig att orka lite till, så skämdes jag inte ens.

Att kombinera både skola och träning är inte alltid det lättaste men under nästan hela första året var det distansundervisning pga Corona vilket underlättade massor. Emily hade dragit av sin hälsena två månader innan skolan började med så handbollen fick vänta, hon visste med sig att hon skulle kunna fokusera lite mer på skolan pga skadan. Skadan var en av anledningarna till att Emily valde att tacka ja till att studera i Jönköping. Nu har skolan tagit fart på plats och då är det pendling som gäller från Skövde till Jönköping vilket funkar bra. 

– De enda dagarna som är stressiga för mig är när vi slutar hyfsat sent och jag måste ta 15 tåget hem. Annars hinner jag inte med bilarna som kör till Skara (vi brukar samåka till träningarna).

Det går bra att kombinera studier och träning, ibland krockar det men för det mesta går det att kompromissa. 

– Det har varit mycket eget arbete i skolan så jag har kunnat anpassa mig efter träning och match. Det har även blivit en hel del plugg på de långa bortamatcherna i bussen, men det är flera som studerar i laget så vi peppar varandra till att ta tag i det. 

Videos: Cmore

Related posts