Nyheter 

Ny variant av Covid-19 viruset i Jönköping

Enligt Region Jönköpings län har en person bekräftats att ha blivit utsatt för den nya covid-19 varianten vid namn omikron. Personen har ännu inte behövt sjukhusvård. 

Från och med den 8 december införde Folkhälsomyndigheten nya restriktioner med den ökande covid-19 spridningen. Det rekommenderas att man använder munskydd, håller avstånd i stora folkmassor samt att man bör vaccinera sig. 

Många reser för att behöva ta sig till jobb eller skola, och med den ökande spridningen blir det extra jobbigt att hålla avstånd när man reser med kollektivtrafik. 

– Det vi gör är att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer som att ha på sig munskydd och hålla avstånd under sin resa. Vi kommenderar även att om man har möjlighet att gå eller cykla bör man göra det. Har man tillgång till bil, använd den, säger Anne Wiklund, tågvärd på Västtrafik. 

Det misstänks att personen som ska ha blivit smittad blev det under sin resa i Södra Afrika. Den nya varianten ska vara mer smittsam, men den har mildare symptom, enligt Region Jönköpings län. Det rekommenderas att alla som har rest och kommit hem från Södra Afrika ska testa sig, då det misstänks att varianten är ursprungligen därifrån. 

– Jag är såklart rädd. Jag har familj som är i riskgruppen och jag blir så himla sur på folk som inte följer rekommendationerna, säger Selma Kadriu. 

Related posts