Sport 

Vägen tillbaka till SHL

Efter 35 år i svenska hockeyligan SHL tvingas HV71 flyttas ner till Hockeyallsvenskan. Spelarna, tränarna och inte minst supportrarnas chock var stor. Men nu börjar en ny resa för HV71, nämligen vägen tillbaka till SHL. 

Under våren 2021 fick det etablerade hockeylaget HV71 efter 35 år i SHL hoppa ner en liga till Hockey Allsvenskan efter resultatet 3-2 mot Brynäs efter förlängning. Chocken efteråt var enorm och obeskrivlig för alla inblandade. När chocken och tragedin om nedflyttningen landat och accepterats ligger fokus på att åter komma tillbaka. Både spelarna, tränarna och supportrarna känner stor revanschlust och vill hjälpa till att åter ta Jönköpingslaget tillbaka till SHL. HV71 är storfavoriter i Hockeyallsvenskan och tippas gå direkt upp i SHL igen. 

Resan som påbörjats

Mästarklubben har påbörjat sin resa och efter 30 matcher toppar dem tabellen under den aktuella säsongen 21/22 i Hockeyallsvenskan. Det är en resa som alla är med på, spelare, tränare, sponsorer och supportrar och tillsammans ska laget ta sig tillbaka till SHL. Efter nedflyttningen lämnade många spelare laget för fatt fortsätta sin karriär på annat håll men det var även spelare som stannade och spelare som tillkom till truppen. Spelarna som stannade och tillkom i HV71 berättar att dem vill vara med på resan att ta laget tillbaka till SHL, där dem hör hemma. 

Min målbild är att ta tillbaka HV71 till SHL. Hur vägen dit ser ut spelar ingen roll, HV71 ska upp, inget snack om saken, säger kaptenen och HV71 forwarden Simon Önerud till Hockeyallsvenskan.  

Statistik visar att sedan starten av Hockeyallsvenskan 2005 har 16 lag åkt ur SHL och endast tre av lagen har lyckats att ta sig tillbaka direkt till SHL igen. Endast ett av 14 lag har under de senaste 14 säsongerna lyckats ta sig upp till SHL direkt.  

Ekonomisk påverkan 

I och med nedflyttningen från SHL till Hockeyallsvenskan innebär det även en skillnad ekonomiskt, både för klubben i sig och spelarna. Frågor som cirkulerade var om spelare ville stanna kvar trots den numera lägre lönen och kommer tillräckligt många spelare att kunna motivera sig att spela i mindre hallar med mindre publik? HV71s forward Simon Önerud berättar att det finns en charm i det också och ser det som inspirerande med nya motståndare, hallar och domare. 

HV71 har stått för något för mig när jag har stått utifrån och sett dem, det har inte fallerat med att man hamnade i allsvenskan utan snarare triggar det mig ännu mer till att hitta tillbaka till det, säger HV71’s tränare Tommy Samuelsson till Expressen. 

Det är just revanschlusten och resan tillbaka till SHL som motiverar klubbens spelare, tränare, sponsorer och supportrar. Frågan som kvarstår är om HV71 trots statistiken kan gå direkt till SHL.  

Både nedflyttningen och coronapandemin har ekonomiskt påverkat HV71. Till exempel skiljer sig bidraget till klubben mellan SHL och Allsvenskan samt att arenan vanligtvis kan fyllas med publik men är på grund av åtgärder som restriktioner inte möjligt. Trots restriktionerna har publik i viss mån kunnat visa sitt stöd och storleken på arenan Husqvarna Garden har gjort det möjligt att ta in mer publik än resterande klubbar. Nedflyttningen har även gjort att priserna på biljetter har sänkts vilket också har påverkat engagemanget.

Jag tror att priset är en anledning till att fler kommer och kollar och visar sitt stöd, även om man inte är en “storsupporter”. Nu när biljetten är betydligt mycket billigare vilket öppnar upp möjligheten för fler att se matchen, säger Filippa Axelsson, boende i Jönköping. 

Storleken på hemmaarenan Husqvarna Garden har gjort det möjligt att ta in publik och samtidigt förhålla sig till restriktionerna.
Supportrarnas stöd 

Upp som en sol och ner som en pannkaka, det kan beskriva hur säsongen slutade för HV71 i våras. Men hur har det påverkat supportrarna och vad tycker dem om HV71 än så länge? 

Nedflyttningen innebar till en början hat och ilska mot både klubben och spelarna. Men idag är nedflyttningen inte ett hinder utan snarare en nytändning för klubben. 

Supportrarna har faktiskt reagerat väldigt bra. I början var det lite rörigt i och med nedflyttningen men överlag tycker jag se att supportrarna vänt sin ilska och frustration till kämpaglöd istället. Det märks inte minst på läktaren, säger HV71 supportern Lovisa Carlsson. 

HV71’s supportrar är aktiva och interagerar gärna på sociala medier. Inlägg och kommentarer följs ofta av “vi ska tillbaka” samt att klacken har en låt om detsamma, det tyder på en stark vilja att tillsammans återgå till SHL igen.  

Vad tycker du om säsongen än så länge? 

– Blandad, en del dippar så vi borde chansa och skjuta mer men mestadels bra. HV71 ligger etta av en anledning, vi är ett bra lag både på papper och i praktiken, säger Lovisa Carlsson. 

Tycker du att det är oväntat? 

– Nej! Jag visste att HV71 skulle få ihop ett bra lag och att många spelare vill hjälpa HV71 upp i SHL igen, säger Lovisa Carlsson. 

Ser du som supporter någon fördel med nedflyttningen? 

– Kanske kan vara nyttigt att åka ner för att man inte tar det förgivet längre. Vi har alltid haft bra supportrar, tränare och lag men tycker mig se mer kämpaglöd i matcherna i Hockeyallsvenskan, säger Filippa Axelsson.

 

Supportrarnas stöd på instagram

Related posts