Nyheter 

Springsteens karriär firar 49 år

För 49 år sedan släppte Bruce Springsteen sitt debutalbum Greetings from Asbury Park, N.J. som nu ligger i grunden till en av världens största rockartisters diskografi. Men albumet var då inte den hit som det är idag…

5e januari 1973, i en skyltfönstret i skivaffär i en småstad i New Jersey syns ett färgglatt skivomslag med titeln Greetings from Asbury Park, N.J.. Men bara om man tittar väldigt noga. Skyltfönstret är nämligen fyllt med Bob Dylans skivor. Men vem är då artisten till den färgglada skivan som liknar som ett vykort? Längst upp i kursiv stil står det Bruce Springsteen, vem fan det nu är? Det var inte många som köpte skivan som var en hyllning till New Jerseys kuststad Asbury Park den dagen. Men trots release-floppen var det här startskottet på en otrolig karriär och en introduktion till 73 år gamla Bruce Springsteen som världen känner idag.

When they said sit down I stood up,

oh growin’ up

Growin’ up, Bruce Springsteen
Debutalbumet Greetings from Asbury Park, N.J.

Bruce hade stora drömmar med den här plattan men det känns inte som tanken var att skivan skulle ta sig utanför New Jerseys gränser. Hela albumet är likt en lokaltidning i New Jersey där han sjunger om karaktärer som rör sig på gatorna och integrerar med varandra. En trasig man begår brott och lurar turister på pengar medan en kärleksaffär går i kras under pariserhjulet på boulevarden. Den här sidan av Bruce lyser igenom även idag. Redan på första plattan introducerar han tekniken story-telling som har blivit hans signalement i hans låtskrivning och som lever vidare i den musik han producerar idag. Jag vet inte hur ofantligt många videos jag sett på Youtube från olika uppträdanden av låten Growin’ up där introt är flera minuter långt och Bruce sitter på scenkanten med sin bästa vän och saxofonist i bandet Clarence ”Big Man” Clemons och berättar historian om hur de träffades. Jag tänker också på The River som släpptes 1981, en låt om hur hans syster blev gravid i ung ålder och hur samhället bemötte henne och pojkvännen. Det är egentligen bara en historia ur någons liv som det skapats en låt av. Historian är inte bara en inspirationskälla till låten utan den är hela låten. Samtidigt är det musikaliska arrangemanget jävligt bra. The River är en sjukt bra låt och något som Bruce är så djävulusiskt bra på är att tonsätta en historia på den viset.

Senorita, Spanish rose

Wipes her eyes and blows her nose

Uptown in Harlem she throws a rose

To some lucky matador

Does this bus stop at 32nd street?, Bruce Springsteen

Born in the USA spelas i högtalarna på Ullevi, personligen tycker jag det är en väldigt tråkig låt men det duger inför 60 000 personer som verkar älska den. Det är bara det att jag vet att Bruce är bättre än så, jag vet att det finns låtar i hans arkiv som har så mycket mer att ger, både i musik och i text. Blinded by the Light är en av dem. Den första låten på hans första album Greetings from Asbury Park, N.J. Ingenting han har producerat sen den skivan som släpptes 1973 har låtit detsamma. Det var en annan Bruce som skrev den, en 24-årig Bruce som ville hylla sin hemort. När han skrev låten var det för att producenten på skivbolaget saknade en singel. Bruce gick då hem och öppnade ett rimlexikon och började rimma. Det är en galen låt när man lyssnar på den första gången. Altalet ord på en 5:04 lång låt är allt utöver det vanliga, det är som om han fick betalt för varje ord han lyckats klämma in i låten. Man ingen aning om vad han säger, det finns inte en chans att hänga med i texten och vad handlar låten egentligen om? Det är väldigt vågat att öppna sin karriär, den första plattan och den första låten med textraden Madman drummers bummers, indians in the summer with a teenage diplomat”men det gjorde Bruce och sen gick det som det gick. Det kanske inte var den textraden som lyssnarna fastnade för och tänkte ”Han ska ta över världen” men det var inte såpass illa för att karriären inte skulle ta sig vidare och Born in the USA inte skulle hända. 

Mama always told me not to look into the sights of the sun,

but mama that’s where the fun is

Blinded By The Light, Bruce Springsteen

När Greetings from Asbury Park, N.J. släpptes för 49 år sen var den inte direkt en hit, men ändå lyckades Bruce Springsteen bli en av världens mest kända och omtyckta artister på 80-talet och fortfarande säljer slut världens största arenor när han ger sig ut på turné. Men hur kommer det sig? När hon karriären fart? Kort kan man säga: Born to Run och hårt arbete. När man läser hans biografi går det inte att ta miste om hur mycket han velat detta och hur mycket tid han lagt på sin karriär från första gången han höll en gitarr i händerna och det lät hemskt. Efter floppen med Greetings from Asbury Park, N.J. släppte han två album till innan karriären tog fart. När han släppte sitt tredje album Born to Run, som enligt mig är det bästa albumet någonsin, fick folk upp ögonen för honom, både nationellt och internationellt. Han började spela i Europa och efter den legendariska konserten på Hammersmith Odeon i London sägs det att det var det 3 000 fans som gick in men 30 000 fans som kom ut. 

They danced like spirits in the night, all night

Spirit in the Night, Bruce Springsteen

Foto: Privat

Som rockartist är en 49årig karriär något utöver det vanliga men Bruce Springsteen har lyckats hålla kvar fansen i generationer. Matilda Warg, 22, hade till åldern sett kunnat vara Bruces barnbarn och hon sänker verkligen medelåldern när hon ser honom live. Men hon förklarar att Bruce alltid varit en del av hennes barndom tack vare hennes pappa som spelade Born in the USA på CD i Cadillacen de åkte runt i med nedvevade rutor på somrarna. 

Det började med en Born in the USA CD i bilen på somrarna

Hon har sett Bruce på konsert två gånger när han senast var i Sverige 2016. Att det inte blev av tidigare kan hon inte riktigt förklara men hon tror att det tog sin tid att hitta fram till Bruce. Hon förklarar att hans musik alltid funnits där men att det har varit hennes pappas grej och hon tyckt om det för att det skapat minnen med honom. Men under tonåren hittade hon själv till Bruce och började uppskatta hans musik och upptäcka vad som mer fanns bakom mannen som gjort soundtracket till hennes barndomssomrar. 

Det tog lång tid innan jag började lyssna på Greetings

Att ha vuxit upp med Born in the USA gav Matilda en bild av Bruce. Bilden av honom i vit t-shirt, bandana och blåa jeans. Därför tog det lång tid för henne att uppskatta den tidiga Bruce och de ordfyllda låtarna som fanns på Greetings from Asbury Park, N.J. och det var inte förrän hon upptäckte Manfred Mann’s Earth Bands cover på låten Blinded by the Light som släpptes 1976, tre år efter Bruce släppte den. Sedan dess har hon lyssnat igenom hela hans diskografi och har hittat sina favoriter.

Jag gillar verkligen Blinded By The Lights, alltså verkligen verkligen


Kort sagt är Greetings from Asbury Park N.J. en stark men också lite konstig debut som visar en bild av Bruce Springsteen som kom att ändras under åren. Det var startskottet på en otrolig karriär som kom att vara 49 år, hittills. Inte trodde man heller att den där färgglada skivan längst bak i skyltfönstret 40 år senare skulle röstas fram till värdens 37e bästa debutalbum genom tiderna av världens största musiktidning Rolling Stone.

It’s so hard to be a saint in the city,

when you’re just a boy out in the streets

It’s Hard to Be a Saint in the City, Bruce Springsteen

Se videon nedan för en resa i Bruce Springsteens diskografi 1973-2020

Related posts