Sport 

VM-final 2022 – Den bästa fotbollsmatch som spelats?

En final som hade mer på spel än vad det nakna ögat kunde se. Skulle Messi få sitt efterlängtade guld? Skulle Mpabbe bli historisk som 24-åring? Matchen som spelades i söndags (18 december) var upplagd för succé men ingen kunde ana på just hur bra matchen skulle bli. Jag har aldrig sett en bättre fotbollsmatch i mitt liv och det finns många anledningar och detaljer i matchen som ligger bakom mitt uttalande. 

Lionel Messi. Mannen som var i fokus under hela mästerskapet. Mannen vars namn stod på allas tröjor inne på arenan. Mannen som stod och kollade ut över fotbollsplan från hans sista bergstopp i karriären. En av fotbollens bästa genom tiderna att cementera sin plats på toppen som bäst någonsin över namn som Pelé, Maradona och Zidane. Eller att än en gång förlora en final som han gjorde åtta år tidigare. Pressen var såklart stor på Messi att ta det där VM-guldet. Att fylla den sista tomma platsen i hans fyllda troféskåp. Den största trofé som går att vinna som fotbollsspelare, om inte som idrottsman generellt. Scenariot alla opartiska fotbollsälskare världen över ville skulle ske, Messi ska lyfta bucklan.

Kylian Mpabbé gjorde hattrick i matchen, vilket var första gången någon gjort det i en VM-final sedan Geoff Hursh 1966

Matchen som såg ut att sluta som en 2–0 seger till Argentina, efter en omdiskuterad straff som Messi kyligt sköt in, och ett uppspel till det andra målet som Scaloni inte hade kunnat drömma om att måla upp på coachtavlan. Det stod dock en nation, eller rättare sagt en man mellan Messi och trofén. Kylian Mpabbe. 24-åringen som står vid foten och kollar upp mot den kolossala bergstopp hans karriär kommer att klättra till. Den 24-åringen som hade lekstuga med Argentina i åttondelsfinalen fyra år tidigare. Och lekstuga hade han återigen, denna gång varade den bara i cirka två minuter, men det var allt som Mpabbe behövde för att först säkert sätta en straff för att 30 sekunder senare slå till på volley och kvittera matchen.

Efter detta var det en fight som kan beskrivas som en 100-meter sprint, om och om och om igen. Målchans efter målchans. Inget av lagen ville ta denna match vidare till förlängning, minst sagt en straffläggning. Många höll andan när Messi avlossade ett skott i den 97:e matchminuten, stenhårt, något som hade kunnat vara hans sista spark i ett mästerskap, men Lloris räddade. Förläggning blev det där både Messi och Mpabbe står för varsitt mål till, där inget av lagen slutar anfalla och spelare som Varane kan inte ens andas efter att han blivit utbytt. En stenhård fight under fulla 30 minuter som i den 3 tilläggningsminuten får hela världen att stanna upp återigen när Frankrikes Kolo Muani får ett drömläge helt själv med målvakten som Martínez tar med en benparad för att hålla Messis drömmar om ett guld levande. Straffar blir det till slut, där Martínez fortsätter att dominera som vid tidigare straffläggningar, vilket till slut leder till att Messi fick sitt efterlängtade guld och kunde skriva in sig i historieböckerna som den oundvikligt bästa fotbollsspelare någonsin. En match som hade allt, en match som blivit odödlig, och en match som enligt mig är den bästa match som någonsin spelats.

Related posts