Baksidan av nyårsfirandet

Människor festade, spelade sällskapsspel och en del sköt fyrverkerier. Ett nytt år har börjat och för många är firandet över lite efter midnatt medan andra festar på in i sena timmar. Emil och Jenny Backlund med familjer firade med fyrverkerier men Elise Jording gjorde det inte. Hur människor hanterar fyrverkerierna efter tolvslaget kan se olika ut.

Klockan slår tolv och den mörka smått dimmiga himlen börjar spraka av färg. Det tysta ljudet ersätts av höga smällar från alla hörn. Ungdomar skrattar och vuxna poppar champagne. För några sekunder sedan var det årets sista dag men nu står folk på balkonger, gräsmattor och vid sina fönster och välkomnar det nya året. Det tar bara några minuter innan folk söker sig in i husets värme och går till sängs. För någon som inte såg eller hörde firandet så hade man kunnat tro att ingen skjutit raketer vid midnatt men det finns en sak på backen som avslöjar firandet, skräpet som lämnas kvar.

På Tjörn firade syskonen Emil och Jenny Backlund in det nya året med sina familjer. De spelade Bingolotto, bakade morotskaka och såg på Grevinnan och betjänten, något som är en tradition i deras familj. De hade köpt en kartong med 50 raketer som de sköt vid tolvslaget. Runt omkring syntes andra raketer både på nära och långt håll. Kartongen slängdes och senare på nyårsdagen åkte Emil och sambon hem till Nässjö. Lite utanför Landvetter firade Elise Jording in nyåret med en kompis genom att sjunga Singstar och bara umgås. Hon sköt inga raketer och känner heller inget behov av raketer vid nyår.

De bor med några timmars mellanrum men alla har sett liknande problem som följt efter midnattens fyrverkerier. I Nässjö möttes Emil och sambon av rester från nyårsfirandet på gatorna vid hundpromenaderna. De hittade fyrverkerier och kartonger runt om Ingsbergssjön, en större tom raket inne i centrum och det låg korkar till champagne på marken. Senare i veckan kom en större mängd snö som täckte det mesta av skräpet.

Precis som Emil så har både Jenny Backlund och Elise Jording också sett skräp av fyrverkerier där de bor. Jenny har sett mycket vid lekplatser när hon varit ute med sitt barn och Elise har sett mycket skräp i Vårgårdas centrum. Elise fick även veta när hon kom hem att det hade varit ungdomar som riktat raketer mot varandra så att tre polispatruller hade fått komma till Murartorget i Vårgårda.

Inte bara skräpet som är ett problem

Både Elise Jording och Emil Backlund har sett fler problem än skräpet som lämnats kvar. När Elise kom hem från Stockholm den 6 januari 2023 så hörde hon ett flertal smällar när hon klev av tåget men hon kunde bara höra smällarna så hon tror det sköts lite utanför Vårgårda. Emil har både sett och hört fyrverkerier utspridda under årets första vecka, ibland har han och hunden Fido varit ute på promenad och ibland har han varit i lägenheten. Det irriterar Emil eftersom Fido reagerar på smällarna, han blir inte livrädd men han blir lite orolig och vill veta vad det är. Emil säger att de har tur för Fido blir snabbt lugn i deras sällskap.

Emil Backlund och hunden Fido
Foto: Amanda Larsson

– Det var ju till och med några som sköt en raket som smällde precis utanför vårt köksfönster, säger Emil Backlund och visar att dem som avfyrade fyrverkeriet knappt stod 40 meter från deras ingång.

Han tycker också att människor förstör det speciella med fyrverkerier om de inte håller sig till den lagliga tiden, för honom är det tradition att avfyra raketer vid nyår för det är det som gör nyår speciellt. Emil och hans sambo flyttade till Nässjö under sommaren 2022 så det är första gången de ser hur Nässjöborna hanterar fyrverkerier efter nyår. Det som de mött under den första veckan har fått Emil känna att människorna här kanske inte alltid respekterar andra människor eftersom det skjuts långt efter nyårsafton och nyårsdagen. Skräpet de hittade under första promenaden den 2 januari 2023 låg kvar den 11 januari 2023 och så här säger Emil om situationen.

Är det aktuellt med ett förbud?

Varken Emil, Jenny eller Elise har personligen problem med fyrverkerier men alla ser hur hanteringen av fyrverkerier kan vara problematiskt. Det som skiljer dom åt är inställningen till fyrverkerier i allmänhet. Emil och Jenny ser det som tradition och vill att det ska fortsätta vara en del av nyår men att människor kan bli bättre på att städa undan efter sig. Elise känner dock inte att fyrverkerier behöver närvara vid nyår. Hon tänker på alla djur och naturen så enligt henne är det mer negativt än positivt med fyrverkerier. 

Elise Jording Foto: Amanda Larsson

– Jag skulle säga att när jag växte upp och började förstå hur rädda djur blir… det var det som gjorde att jag ändrade min inställning när jag började förstå det. Sen också att tungmetaller sprutar ut raketerna när man skjuter det, säger Elise Jording.

Hade Elise fått bestämma så hade hon gjort alla fyrverkerier olagliga även de som är tystare och det är på grund av tungmetaller som bly och kvicksilver. Hon menar inte att nyår kommer få en tråkig himmel eftersom hon skulle vilja se fyrverkerier ersättas med en lasershow eller något annat som både är djur och miljövänligt. Emil och Jenny är ganska enade i att de inte vill se ett förbud mot fyrverkerier även om de kan förstå om det skulle bli ett förbud då många inte kan hantera dem rätt.

Jenny Backlund
Foto: Amanda Larsson

– Jag tycker givetvis inte att det borde förbjudas med raketer, men sedan förstår jag ifall det skulle bli så på grund av att en del personer inte kan hålla sig till restriktionerna. Men jag tycker att i stället för att det helt ska förbjuds om det kommer på tal så tycker jag absolut att kommunerna kan ordna en träffpunkt på nyår som alla kan komma till vid tolvslaget, säger Jenny Backlund

Emil Backlund håller med om att kommuner kan få arrangera något ifall det skulle bli förbud mot allmänheten att skjuta fyrverkerier. Han tror att det kan underlätta med städning och annan hantering som följer för då är det kommunerna som har ansvaret och då kommer alla veta vem som är ansvarig om det skulle finnas kvar skräp under en längre period efter nyårsfirandet.


Bilderna ovan är bara ett axplock av allt som hittats på Emil och sambons hundpromenader under första veckan 2023.

Foton: Amanda Larsson