Hästen som räddade vardagen

En stor längtan efter att känna sig trygg i ett andra hem och en stor kärlek till hästar. Att kombinera dessa två var precis vad som behövdes. Efter en lång tid av sökande hittade Noomi Landing räddningen i stallet och i sin häst Candy. 

Året är 2015 och Noomi Landing längtade efter en häst att kalla sin egen. Hennes mamma började leta och hittade ett fyraårigt welsh cob sto med en vit fin bläs. Hästen hette Fiffiluras Sweet as Candy och Noomi föll för henne direkt. Eftersom Candy endast var fyra år gammal var hon inte inriden och knappt hanterad. Det låg mycket jobb bakom Candys uppfostran och inridning innan hon var redo att flytta hem till Noomi. 

Noomi med sin häst Candy.

Noomi är 22 år gammal och bor i Jönköping. Hon studerar till lågstadielärare på Jönköping University och är klar med sin utbildning om tre terminer. På fritiden spenderar hon det mesta av sin lediga tid i stallet för att ta hand om sin häst Candy. Noomis intresse för hästar föddes när hon var yngre och hade möjligheten att följa med sin syster till stallet. Vid tio års ålder uppfylldes hennes dröm, och hon fick börja rida på ridskola. Från första mötet med favorithästen Harry på Bankeryds ridklubb förstod Noomi att hästar är något hon kommer att vilja fortsätta med hela livet. 

Under många års tid har Noomi kämpat med ångestkänslor och svårigheter med att hitta sin plats i vissa situationer, som till exempel i skolan. Det har aldrig varit en självklarhet för henne med vänskapsrelationer och hon har vänt sig till sin familj för stöd. Noomi växte upp i en trygg miljö tillsammans med sin familj, men saknade att känna känslan av att tillhöra något speciellt. Det var inte förrän Noomi började rida och fick ta del av gemenskapen i stallet som ett nytt liv för henne började, och resan till att vara en självklar del i en hästs vardag började. 

-Fotboll, handboll och innebandy var aldrig min grej. I stallet kände jag att jag hörde hemma, som ett andra hem, och visste direkt att jag ville ha något med hästar att göra hela livet, säger Noomi Landing.

När vintern kom och nyåret slog över till år 2016 lastades Candy in i transporten för att flytta hem till Noomi. Candy var fortfarande ohanterad och oinriden och tillsammans med familjen Kristiansen fick Noomi och Candy den hjälp dem behövde för att starta deras resa. Under tre månaders tid stod Candy i Kaxholmen för att lära sig grunderna i markarbetet, så som att lära sig att lyfta på hovarna och vänja sig vid att ha en sadel på ryggen. 

Noomi kände sig osäker till att ta sig an uppgiften om att skola en outbildad häst. Noomi var endast 16 år och hade händerna fulla med att hinna med skolan. Hon hade heller inte någon tidigare erfarenhet om att utbilda en häst och fick lita på sina intentioner och magkänslan. Noomis mamma Lotta Landing kände en självklarhet att Candy skulle finnas i deras liv. 

. Jag visste att Noomis längtan efter en egen häst och kärleken hon hade för Candy skulle vara större än de hinder de skulle stöta på. Det var ett självklart val att låta Noomi ta fullt ansvar över deras utveckling tillsammans, Säger Lotta Landing. 

Efter tre månader hos familjen Kristiansen i Kaxholmen var det dags för Noomi och Candy att flytta till ett privatstall i Jönköping. Nu var det dags att låta Noomi och Candy stå på egna ben och fortsätta med utbildningen på egen hand. 

Det var så häftigt att äntligen få vara ensam om att ha ansvar över Candy. Jag längtade varje dag efter att åka till stallet eftersom ingen dag var den andra lik. Men oavsett, om det var en bra eller dålig dag, lämnade jag stallet med en bra känsla för att Candy är min alldeles egna guldklimp i vardagen, säger Noomi Landing. 

Efter två flyttar till andra stall, fortsatt utbildning och både med och motgångar, flyttar Noomi och Candy till sommarbete i maj 2022 med ett par andra hästar. Sommarbetet är inte en okänd plats för Candy, utan det är hennes förra hem och ett stall hon återvänder till varje år för att njuta av sommaren och ledighet. Denna sommar var tyvärr annorlunda. 

I mitten av juli hittas Candy i hagen med ett infekterat sår på bakbenet och några tuffa veckor av återhämtning väntar. När Candy äntligen är på banan igen drabbas hon av foderstrupsförstoppning, vilket innebar att hon foder fastnat i hennes strupe och hon kunde varken få upp eller ner något. Efter en natt med Noomi vakandes över Candy i stallet, många promenader och byten av dropp, kunde de äntligen andas ut då förstoppningen i strupen hade löst upp sig. Noomi skyndade på Candys återhämtning långsamt och efter att de flyttat hem till sitt vanliga stall var dem i gång med att träna inför hösten. Efter en turbulent sommar var Noomi glad över att Candy äntligen mådde bra och att hon var på god väg tillbaka till sitt gamla jag. 

Kärleken för hästar och framför allt Candy, fick Noomi att uppskatta livet mer och hon kände sig äntligen hemma i sitt andra hem. En tillhörighet hon hade längtat efter hela livet och på grund av Candy visste hon till slut att Candy hade räddat henne från hennes hjärnspöken. Noomi säger att det enda som kommer att skilja dem åt är när Candy blir gammal nog och får sina vingar för att flyga vidare.