Nöje Sport 

Leva på betting – en dröm eller galenskap?

Onlinebetting är något som inte alls är ovanligt bland människor idag. Kevin Östemar är en av dom som sysslar med detta. Något som skiljer honom från mängden är dock att han nu satsar på online betting på heltid.  Hans dröm är att kunna leva på detta i framtiden genom att starta speltips-sidor där han kan sälja sina tips. 

Att hoppa av skolan eller jobb för att följa sina drömmar är något många människor hade önskat de kunde göra, men som få faktiskt gör. Oftast är drömmarna saker som att sluta jobba för att resa jorden runt, eller sluta plugga för att satsa på att bli professionell gitarrist. Skyldigheter väger alltså oftast mer än att följa sina drömmar. En person som trotts detta vågat följa sin dröm är Kevin Östmar. Kevin är en kille på 23 år som bor och pluggade på folkhögskola i Jönköping till att bli journalist. Det hela började med att han kände för att ta en paus från sitt plugg och såg det som en möjlighet att testa för att se om han skulle kunna klara av att leva på sina vinster när han bettar. Betting är något som Kevin har sysslat med sedan han var 16 år och har på senare år lagt ner mer tid på det och i takt med detta vunnit mer pengar.

När jag hörde att en polare skulle ta en paus från sida studier som jag pluggar tillsammans med så såg jag möjligheten att göra detsamma

Det är viktigt att lägga ner timmarna för att så kallat reka matcherna. Vilket betyder satt du kollar upp all information som kan vara viktigt för dig att veta, om exempelvis en ytterback är skadad i ett av lagen så en avbytare får starta, vilket kommer ge ytterforwarden i det andra laget mer möjligheter under matchen. Det hela är något som Kevin påpekar kan vara väldigt påfrestande och det kan lätt gå fel och vara påfrestande om det till slut inte går vägen ändå. 

Hans dröm är något som har blivit allt vanligare i dagens samhälle: online-betting. Många människor bettar på sin fritid som hobby, vilket är något som blivit otroligt populärt under 2010-talet. Det som folk lockas till är enligt Kevin utbudet på vad det finns för saker att betta på. 

Fotboll har blivit den vanligaste sporten att betta på bland unga män

Förr bettade folk på resultat på matcher, möjligtvis även vem som skulle göra mål, men nu finns det så otroligt mycket fler saker (att betta på) vilket gör det roligare. 

Hörnor, gula kort, inkast, vem som slår första frisparken är bara några få av de saker som går att betta på. Det är även vanligt med välkomstbonusar hos olika bettingsidor som kan bestå av extra pengar att spela för om du spelar över en viss summa eller liknande. Att fler och fler väljer att börja betta leder såklart till att fler blir spelberoende. Detta skrämmer dock inte Kevin som säger att han känner många som klarar av att leva på betting vilket han själv har klarast av sedan oktober förra året. 

Jag har inte behövt ta a-kassa, och jag får ju inte något studiebidrag längre så ja jag skulle säga att det har gått bra hittills! Det handlar såklart om att minimera riskerna och hitta bra odds på hyfsat säkra spel. Jag lägger tillexempel aldrig ett spel på en specifik spelare som ska göra mål i en fotbollsmatch, utan kan i så fall satsa på att den spelaren kommer skjuta över 1.5 skott på mål i matchen. 

Det handlar dock inte om att Kevin ska klara av att leva på betting genom att gå vinst på sina egna spel endast. Det målet som han har satt upp för sig själv är att kunna starta en spelblogg där han ger ut tips om vad han kommer att betta på för folk att kunna följa. 

Om jag tillexempel skapar en patreon-sida finns det en betalvägg som folk måste betala för att se vad jag har lagt ut för något. Det är här dem stora pengarna finns, så ja detta skulle jag säga är målet. 

Spelbloggare är något som har blivit väldigt populärt på senare tid där det finns både gratissidor och de bloggare som tar betalt för sina tips. Gratissidorna livnär sig ofta på reklam vilket är något som Kevin vill undvika och tycker generellt att det känns tryggare med sidor som du betalar för. 

Kevin är dock noga med at påpeka att detta är något som han endast ville testa på för att han just har sin trygga punkt med skolan.  Han ser inte detta som ett jobb (trotts att det har blivit något han gör på heltid i nuläget) utan endast som en hobby han var tvungen att testa att satsa mer på. 

Det är ju som sagt en dröm att kunna leva på detta, men jag har inte ett startkapital att kunna falla tillbaka på vilket såklart är viktigt om jag skulle ha detta som jobb. Skulle allt skita sig för mig så kan jag bara gå tillbaka till mina studier vilket ändå känns tryggt.

Hur går då detta till? 

Kevin berättar nedan hur en normal dag kan se ut för honom

Spelberoende är dock något som bör ta på största möjliga allvar. Detta är ett beroende som inte bara drabbar dig själv utan även din omgivning just med tanke på att det handlar om ens ekonomi som man förstör. Enligt Swelogs undersökning hade år 2021 drygt fyra procent av Sveriges befolkning någon grad av spelberoende. Detta motsvarar ungefär 352 000 människor. Det är även män som är överrepresenterade i alla grader av spelproblem, och cirka 40 000 barn delar hushåll med någon som är spelberoende (Swelogs 2021). 

Känner du att du själv, eller någon som du känner, är spelberoende så finns det hjälp att få hos stödlinjen som är öppen vardagar 09.00-17.00 samt 21.00 på måndagar och torsdagar. 

Stödlinjens nummer: 020 – 81 91 00

Länk till 1177 om spelberoende:

https://www.1177.se/Jonkopings-lan/sjukdomar–besvar/psykiska-sjukdomar-och-besvar/beroende-och-skadligt-bruk/hasardspelsyndrom–spelberoende/

Related posts