Resa Sport 

Trysil – Nordens bästa skidort?

Trysil är den norska skidorten som ligger 1100 meter över havet och bjuder på pister i högsta klass, offpist med puder, varm choklad som värmer efter kalla åk i backen och härliga vyer. Skidorten passar perfekt både för små och stora då utbudet är stort och det finns något för alla. Skidskolan för de små, afterski för de som är festsugna efter en dag i snön eller skidåkning i någon av de många pisterna. För Cornelia Hansson, 26, och Lars Hansson, 58 är det stämningen och pister i världsklass som gjort att det återkommer till orten år efter år.

Genom det tunga molntäcket syns solen för första gången på två dagar. Ljudet av liften och den knarrande snön under skidorna är det enda som hörs när vi åker i backen mellan de snötäckta granarna. Det är lågsäsong och därför är det glest på folk i backarna och inte en liftkö så långt ökat kan nå. Kylan biter i kinderna och det är snart dags att gå in och värma sig med Trysils bästa varm choklad, men först ett till åk i pisten och sen ett offpist åk, efter det kan vi börja fundera på värmen inne i värmestugan. Denna dag möts vi av att det har snöat flera centimeter snö uppe på berget och vi ser vår chans till ett offpist åk. Vi tar liften upp på toppen, som varit stängd de senaste dagarna på grund av det blåsiga och dimmiga vädret. Vi viker av höger precis innan avstigning för att nå den orörda snön vid sidan av liften. Sväng efter sväng kör vi i offpisten, ner till liften och sen upp igen. Detta pågår ett par gånger och Cornelia är den av oss som är mest exalterad. Hon har längtat länge efter detta då familjen på grund av utbrottet av Covid-19 inte kunnat besöka skidorten på något år. Varje gång vi tar liften upp rekar vi nya vägar för att nå den orörda snön. Det enda som kan sätta stopp för åkandet är ett fall som lämnar Cornelia täckt i snö och där med kräver en värmande stuga och den varma chokladen.  

Foto: Carolina Hansson
Offpist åk bredvid en av liftarna i Trysil.

Att välja stuga för att dricka varm choklad i kan ses som ett lätt jobb, men inte för Cornelia och Lars, det är ute efter Trysils bästa. Under veckan testar de varje dag ett nytt ställe, idag blev det restaurang Laaven.

En bra varm choklad kräver mycket smak och får inte vara blaskig. Man vill även att grädden ska tillföra något. Även att stället bjuder på en bra stämning är viktigt, säger Cornelia inne på restaurangen.

Foto: Carolina Hansson
Porträtt av Cornelia Hansson.

De har testat tre olika ställen innan de testade Laaven, men det märkets att chokladen inne på dagens restaurang var en av de bättre då både Lars och Cornelia var nöjda. Det som utmärkte denna var en stark chokladsmak med precis rätt sötma. Att den avnjöts framför en öppen spis gjorde upplevelsen fulländad och svårslagen.

Trysil är kanske inte den självklara skidorten för alla svenskar som är bortskämda med både Sälen, Åre och Funäsfjället men för de som besökt orten är det svårt att återgå till de svenska fjällen. Många påstår att de är den bästa skidorten i Norden, det är i alla fall vad Cornelia och Lars tycker. På Trysillfjället finns 80 pister och 42 liftar att välja på, alla omringade av snötäckta granar där man över grantopparna kan skymta bergets topp. Oavsett nivå av skidåkning finns det alltid en backe för alla där pisterna går från lätt nivå, grön, till svår nivå, svart. Berget består av fyra sammanhängande skidområden med olika svårighetsgrad som sträcker sig över två olika sidor av fjället, Fageråsen (Högfjällscentrum), Turistcentrum, Skihytta och Högegga. Men vart ska man då bo om man ska besöka orten för första gången?

Det beror lite på vad man vill åka för typ av skidåkning och i vilken nivå man åker i. Är man nybörjade eller har barn är Fageråsen att föredra då det mestadels är gröna backar i detta område. Men är man medel eller lite bättre nivå tycker jag att Skihytta ligger bäst till och nära till både blå, röda och svarta backar, säger Cornelia.

Skihytta ligger på sydsidan av berget och nästan oavsett vilken stugan man bokar är det med hjälp av transporter ski in och ski out möjligt. Ski in och ski out innebär att man slipper ta av sig skidorna för att ta sig till stugan, vilket är att föredra enligt alla skidåkare. Cornelia pratar efter erfarenhet, årets Trysilresa är den 17e i ordningen och första gången hon var här var hon inte ens ett år gammal. Under åren har hon bott på flera olika ställen beroende på vilka som var med på resan och vad för typ av pister de ville kunna nå lättast.

Något av det som gör Trysil till en av de bästa skidorterna i Norden är enligt Lars möjligheten till att åka mycket offpist. I Trysil finns den två olika toppar av fjället där man enkelt kan hitta orörd snö flera dagar efter det snöat i flera olika svårighetsgrader.

Många tror att det är komplicerat att hitta bra offpist snö men några av de bästa offpist åken sker ofta under eller bredvid liften. Eller bara genom att skråa bort en bit från pisten, säger Lars.

Foto: Carolin Hansson
Porträtt av Lars Hansson.

Om just Trysil är den bästa nordiska skidorten är inte självklart för alla, men för de som besökt orten är valen lätt.

Trysil har helt klart bästa skidåkningen, utan tvekan, säger Cornelia med ett leende.

Related posts