Lokalt Nyheter 

Alzheimersdagen uppmärksammas genom öppet hus – ”Det pratas för lite om sjukdomen”

Kommunens demensteam uppmärksammar den Internationella Alzheimersdagen genom att hålla öppet hus för lokalbefolkningen. Denna dag är till för att informera personer som i behov om kunskap gällande den fruktansvärda sjukdomen Alzheimers, men också andra demenssjukdomar.

Idag är det den internationella Alzheimersdagen som är till för att informera människor om sjukdomen. Detta uppmärksammar kommunens demens och anhörigstödsteam genom att hålla öppet hus i seniorernas hus. Demens och anhörigstödsteamen sysslar med att ge råd och stöd till personer med demenssjukdom, anhöriga och vårdpersonal. De vill ge information om olika demenssjukdomar till alla som är i behov av den. Att uppmärksamma just Alzheimersdagen är något nytt i seniorernas hus.

– Just utifrån att det är Alzheimersdagen idag så är det första gången vi har öppet hus, Säger Åsa Hamringer som är demenskonsulent.

Målet och budskapet med denna dag är att bryta stigmatiseringen kring Alzheimers och demenssjukdomar överlag, demensteamet vill genom att bland annat ha öppet hus visa att de finns för de behövande. Delvis för de som har drabbats av demenssjukdomar men också till anhöriga.

Åsa nämner att hon vill att så många som möjligt engagerar sig och att alla är välkomna till att delta i de aktiviteter som seniorernas hus erbjuder under öppet hus, detta för att nå ut med det viktiga budskapet.

– Det pratas för lite om den här sjukdomen, jag hoppas på att så många som möjligt kommer förbi så vi kan dela med oss av budskapet, säger Åsa Hamringer.

Allmänt om Demenssjukdom och Alzheimers

Hjärnfonden nämner att demenssjukdomar inte är en del av det naturliga åldrandet, däremot är de vanliga. för att en person ska klassas som demenssjuk krävs en minnesstörning samt minst en kognitiv störning som exempelvis svårigheter med språket.

Alzheimer är en av de vanligaste demenssjukdomarna, och den utgör 60-70 procent av alla demensfall. Vid Alzheimers sjukdom dör nervceller i hjärnan bort, speciellt i delen av hjärnan där minnet sitter. Sjukdomen går inte att bota, däremot finns det mediciner som lindrar symptomen och som stärker signalsystemen som förstörs i hjärnan. Enligt Hjärnfonden insjuknar mellan 20 000 till 25 000 svenskar i någon form av demens, idag beräknas ungefär 100 000 lida av demenssjukdomen Alzheimer i Sverige. Enligt socialstyrelsen beräknas det vara mellan 130 000 till 150 000 personer som har en demenssjukdom i Sverige.

Related posts