Lokalt Välfärd 

Ökad psykisk ohälsa – samtalsgrupper upprättas i länet.

Nu startas flera samtalsgrupper i Jönköping och i många andra närliggande kommuner för att motverka problemet med ökad psykisk ohälsa. ”Många lever i en komplex situation”, säger Ann-Britt Ekvall från Region Jönköpings län.

Region Jönköpings län har inlett ett samarbete med Origo Resurs för att bryta mönstret kring psykisk ohälsa. Origo resurs är en ideell förening som arbetar med rehabilitering. För att minska den psykiska ohälsan upprättas nu samtalsgrupper med Origo Resurs. Grupperna ska vara ett komplement till övriga insatser som utförs på bland annat vårdcentraler och hälsocenter. ”Många lever i en komplex situation och behöver stöd till förändring”, kommenterar Ann-Britt Ekvall.

En gång per vecka träffas samtalsgrupperna och det håller på i elva veckor. Grupperna kommer få namnet ”Samtal om livet”-grupperna där personalen är utbildad inom primärvården. Arbetet sker i syfte att bemöta personer med långvarig smärta, ofta också kopplat till psykisk ohälsa. Samtalsgrupperna är inte riktade mot någon grupp utan alla som är i arbetsför ålder och har besvär eller erfarenhet av psykisk ohälsa är välkomna. Det krävs heller ingen remiss utan vårdpersonal kan hänvisa patienter direkt till Origo där samtalen sker. ”Det finns ett fokus på det som är viktigt för patienten”, säger Ann-Britt Ekvall.

Det kommer att startas grupper i bland annat Jönköping, Huskvarna, Vaggeryd, Värnamo och Nässjö. Dessutom planeras det för ytterligare samtalsgrupper under nästa år på andra orter. Den här satsningen kommer att hålla på i en treårsperiod för att sedan se hur resultatet blev.

Om det finns frågor om samtalsgruppen eller om någon vill anmäla ett intresse finns Linda Wennerholm att vända sig till, som är verksamhetsledare på Origo Resurs i Huskvarna.

Foto: Simon Pettersson

Related posts